Skip to main content

Sommarbrev från Samtalsgården i Akalla by

Nu har vi integrerat Alnäs och Pionvägen med Samtalsgården. Porslin, stolar och konstverk är nu på plats efter att "soffans folk" gjort ett stort jobb.

Nu har vi integrerat Alnäs och Pionvägen med Samtalsgården. Porslin, stolar och konstverk är nu på plats efter att "soffans folk" gjort ett stort jobb. Hassan, Antero och Valerie sitter i den av Anja designade soffan ;) Vi fortsätter med aktiviteter, möten och samtal hela sommaren - ute som inne.

Tio odlingslådor står nu utanför köksfönstret. Där kan ungdomsgrupper med föräldrar plantera, sköta om och skörda något matnyttigt så småningom! Teman som rullar är Kvinnligt ledarskap och Ensamhet. Detta berör ju hela samhället och vårt samarbete med Stockholm stad tar sig väl. Samtalsgården är den äldsta, byggnaden i Akalla by. Vi låter vår verksamhet lyfta med historiens vingslag. I 300 år beboddes huset av en bondfamilj.

För tusen år sedan låg Akalla by vid randen till skärgården. Nuvarande Igelbäcken, 300 meter från Samtalsgården, sträcker sig fortfarande från Roslagens sjöar, genom jordbruksfält och mynnar i Östersjön nära Stockholms innerstad. Bäcken var då en farbar å - Åkarlarnas by, blev Akalla by. Samtalsgården ligger i Igelbäckens kulturreservat. På motsvarande sätt fick vår granne, Hästa gård, sitt namn. Gården ligger bara 600 meter från Samtalsgården och var navet i ett levande jordbruk från Vikingatiden och framåt. ”Hästa” kan härledas från ordet ”hässja”, en plats där hässjor var uppställda för att torka gräs. Efterleden ”sta” kommer från fornnordiskans ”stadher”.
 

Hästa gård har legat i träda ett par decennier. Men nu, i skuggan av en tilltagande oro i världen, omstartas Stockholms enda stadsnära jordbruk - ett av världens största! Stockholm stad arrenderar snart ut Hästa gård för djurhållning, betande kor, stadsjordbruk, närodlat foder, biologisk mångfald, gårdsförsäljning och ett café. Detta blir en fin samarbetspartner för oss!
 

Tilltagande oro i världen 

1938 talade Frank Buchman i en Visbykatadral. 3 000 människor deltog i mötet där han menade att rörelsen lockar till sig människor som vill utvecklas och som vill utveckla andra. Väl så. Men det räcker inte. Buchman talade om en andlig revolution. Inte bara att gå med i en rörelse, utan släppa fram rörelsen inom dig själv. Det hade behövts år 1938, och det behövs tyvärr än mer nu. 
Många ifrån Norden deltar i det stora mötet med 220 deltagare i Caux. Där kommer vi samlas från flera av Europas olika hörn för att samtala kring fred, tillit, integritet och ledarskap. IofC Europa vet redan vad The House of Dialogue, i Akalla by, har för ambitioner. Att i vår internationelle presidents anda utveckla en stark gräsrotsrörelse genom "hemma-möten" - förutom de fyra nyckelorden ovan, så handlar det om att verka för att stärka moral och integritet i samhället. 

Hoppas att du vill bidra till en andlig revolution - det börjar hos dig själv!

 

Per Hörberg,

ordförande IofC Sverige