Skip to main content

European Emerging Leader Forum 2015

Fokus på Jesus som lederforbilde, på utvikling av egen karakter og integritet samt på noen av Europas pågående kriser.

I slutten av mai var 33 unge voksne fra 17 land i Europa (og USA) samlet til noen svært spennende dager i Caux, Sveits. Fokus var på Jesus som lederforbilde, på utvikling av egen karakter og integritet samt på noen av Europas pågående kriser.

Landsbyen Caux ligger på litt over 1000 meters høyde i den fransktalende delen av Sveits, med utsikt over Geneve-sjøen og de franske alper. Landsbyens hotell og konferansesenter har siden utgangen av andre verdenskrig vært et møtested for mennesker fra hele verden som arbeider med fred og forsoning, og har vært eid og drevet av Initiatives of Change (IofC, tidligere kalt MRA, Moralsk Opprustning) siden 1946.

Emerging Leaders Forum 2015 ble arrangert for første gang, og ble til gjennom et samarbeid mellom tankesmien Skaperkraft og Initiatives of Change (IofC).

Gjennom fem dager fikk vi sammen utforske Jesu eksempel som leder og hvordan vi kan inspireres av hans prinsipper i møte med aktuelle problemer i dagens Europa.

Finanskrisen, arbeidsledighet, økende polarisering mellom øst og vest, samt voksende ekstremisme er noen av utfordringene vi fikk bryne oss på, i det som var det første av det som kan bli en årlig samling for unge europeiske ledertalenter.

Flere svært kunnskapsrike gjester fra finansbransjen, akademia og EU-parlamentet bidro som forelesere. Blant dem var den spanske journalisten Victoria Martin de la Torre som fortalte fra sitt arbeid med boken ”Europe - a leap into the unknown” - om tankegodset til arkitektene bak kull- og stålunionen, som over tid utviklet seg til å bli EU.

Samtlige forelesninger ble diskutert i grupper, der nettopp mangfoldet av nasjonaliteter blant deltakerne bidro til fruktbare diskusjoner. Blant spørsmål vi arbeidet med var: Vil en felles-europeisk identitetsforståelse kunne ha en fredsskapende effekt på tvers av nasjonale skillelinjer? Hva skyldes den økende nedkjølingen av forholdet mellom Øst- og Vest-Europa? Hvilken rolle kan vi som unge ledere ha i å skape forsoning og en felles ansvarsforståelse på tvers av dagens konfliktlinjer?

Hermund Haaland fra Skaperkraft og seriegründer/mentor Ola Ekman, fra Universitetet i Göteborg, utfordret oss til å tenke innovativt om løsninger på dagens problemer, og trakk historiske linjer til Hans Nielsen Hauge og William Wilberforce som historiske rollemodeller. Kombinasjonen av deres kristne tro og praktiske engasjement for et bedre samfunn betød en stor forskjell for svært mange.

Camilla Nelson fra IofC viste oss hvordan arven fra Caux er like aktuell i dag som på slutten av 1940 tallet og 1950-tallet, men understreket også hvordan mange unge voksne i Europa i dag mangler en opplevelse av kollektivt og globalt ansvar, og en tro på at de med sine egne liv og valg kan gjøre en positiv forskjell. I løpet av dagene sammen tok vi oss også tid til å reflektere over IofC’s fire grunnverdier : absolutt kjærlighet, absolutt ærlighet, absolutt uselviskhet og absolutt renhet – og hva de kan bety i våre liv og handlinger.

Minst like viktig som de faglige forelesningene, var vennskapene som ble formet i løpet av de fem dagene i Caux. Det er for tidlig å si hva disse båndene kan skape av gode løsninger for Europa i årene fremover, men det som er sikket er at European Leaders Forum ga mersmak og det jobbes videre med en ny samling i 2016.